čtvrtek 16. října 2008

Vznik života

Většina lidí dnešního moderního světa je přesvědčena, že život zde na Zemi vznikl spontánně, bez cíleného záměru. Dále věří, že následoval jeho dlouhý vývoj (evoluce) až do dnešní složitosti a rozmanitosti. Tento vznik a vývoj života je všeobecně brán jako fakt a každý "normální" člověk tomu musí věřit. Pokud dnes člověk vyjádří svou víru ve stvoření života nadpřirozeným Bohem, pak je považován za ignoranta, který nevidí jasnou pravdu. Moderní člověk hledí na náboženství jako na "zájmovou činnost" nebo "koníčka", kterému se někdo věnuje po pracovní době. Návštěvu bohoslužby pak považuje za jakousi kulturní akci, asi jako návštěvu divadla.

Mám ale zato, že člověk věřící ve stvoření má více rozumných argumentů, než zastánce evoluce. Často se právě evoluce stává centrem diskuse a přesvědčování. I když proti evoluci existuje několik závažných námitek, pro mě osobně je stěžejním důkazem pro stvoření samotný vznik života. Zázrak existence živé hmoty nedokáže nikdo z předních vědeckých mozků vysvětlit (natož zopakovat) ani v dnešní "supervědecké" době. Bez Boha to prostě nejde! Abiogeneze (vznik živého z neživého) nebyla nikdy pozorována a neexistuje ani smysluplná teorie, jak by se mohla udát. Život může vzniknout zase jen ze života, ať se člověk snaží sebevíc.

V minulosti probíhaly a určitě i dnes probíhají v laboratořích pokusy se simulací původní atmosféry na Zemi s cílem vytvořit nejjednodušší stavební kameny živých organismů. Po veškeré snaze nám může věda jako výsledek předložit pouze několik organických molekul (molekuly obsahující atomy prvků, které jsou základem živého organismu) nebo nanejvýš několik aminokyselin (základ bílkovin). To je podobné jakobychom chtěli postavit Boeing a měli v ruce šroubek se závitem. Navíc při vzniku takových látek není počítáno s prvkem náhody, ale lidský mozek řídí celý proces s předem daným záměrem.

Pro jednoduchý organismus je však potřeba 20 různých typů aminokyselin. Ty se musí přesně složit do řetězce minimálně o 50ti článcích, aby vznikla jen jedna jednoduchá bílkovina. A takových bílkovin jsou potřeba desítky. Matematici se snažili vyjádřit tuto pravděpodobnost a ta je naprosto mizivá. Argument, že za miliardy let je možná i ta nejmenší pravděpodobnost, je zcestný. Zkuste nalézt na Sahaře konkrétní zrnko písku. Máte určitou pravděpodobnost, že se vám to podaří, ale přesto je jasné, že jste bez šance.

Připusťme ale teď, že máme pro jednoduchý organismus všechny potřebné "součástky" vytvořeny. Nyní je musíme přesně poskládat - na přesné místo a s návazností na ostatní prvky. Řekněme, že i to se nám podaří. Po těchto "jednoduchých" úkolech stojíme před tím nejtěžším - jak ten stroj oživit! To je nepřekonatelná překážka! A to jsem se ještě nezmínil o DNA a schopnosti reprodukce.

Nechápu nadšení vědců z toho, že na Marsu může být voda. I kdyby byla, ukazuje to na přítomnost života? Ani náhodou! Představte si, že chcete postavit Empire State Building. Jak velkou radost byste měli, kdyžbyste našli dostatečně velkou parcelu na jeho postavení?

Žádné komentáře: