sobota 11. října 2008

Nejdůležitější otázka

Již od počátku lidského bytí se člověk zabýval otázkami, které jsou spojeny s jeho vlastní existencí. Mnoho významných i neznámých osob přišlo s teoriemi o původu a smyslu naší přítomnosti. Stejně jako v minulosti, tak i dnes je pro nás přirozené zajímat se o to, jak jsme se tu objevili, jaký je důvod naší existence a kam to všechno směřuje. Každý z nás, ať už si to připouští nebo ne, se těmito myšlenkami zabývá a každý chce znát odpověď. Někdo hledá intenzivně celý život, jiný se zamyslí jen za zvláštních okolností, které se objeví v jeho životě.

Já považuji tyto otázky za NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ve svém životě, protože odpovědí na ně objevuji smysl svého života. A získání smyslu života mi dává vnitřní klid pro všechno co dělám.
Jaké možnosti odpovědí se nám tedy nabízejí? Když pominu všechny teorie, které nepředkládají žádné rozumné důvody, pak před námi stojí pouze dvě seriózní odpovědi:
1) náhodný vznik vesmíru velkým třeskem s následnou evolucí
2) stvoření všeho inteligentní bytostí (Bohem)

Zastánci obou teorií musí objektivně přiznat, že empirický důkaz pro svou víru nikdy nenaleznou. Není možné zopakovat vznik vesmíru a života, a proto se bude vždy pro obě strany jednat pouze o víru. Přesto si myslím, že může člověk dospět k přesvědčení, že jedna z uvedených možností je rozumnější a značně pravděpodobnější. Pro mě je odpovědí na nejdůležitější otázku inteligentní Bůh. Je na každém z nás, aby podle svých schopností hledal tu správnou odpověď, neboť od toho se odvíjí celé další jeho bytí. Pokud jsme skutečně dílo inteligentního stvořitele, pak je třeba zjistit, co od nás očekává a jaké má s námi úmysly. Jsem přesvědčen o tom, že člověk nemusí být biochemikem nebo atomovým fyzikem, aby dospěl k rozumným závěrům. Stačí používat obyčejný selský rozum.

V některém z příštích příspěvků se pokusím rozebrat některé důvody, které mě dovedly k mému přesvědčení (řád a složitost vesmíru, příčina a následek, vznik života, DNA, mysl a morální hodnoty člověka,...) a důvody, které hovoří proti velkému třesku a evoluci.

Žádné komentáře: